top of page
PLA GENERAL I PLA D'ORDENACIÓ DETALLADA
2022

Què és un Pla General?

El Pla General (PG) és l’instrument de planejament previst en la Llei d’urbanisme de les Illes Balears per a la ordenació integral del terme municipal d’Alaior. El PG ordena i regula les transformacions, millores i desenvolupaments urbans previstos per als propers anys, quina formulació més detallada s’inclou en el Pla d’Ordenació Detallada (POD) que es tramita conjuntament.

 

L’Ajuntament d’Alaior va iniciar la revisió del Pla General d’Ordenació Urbana de 1994, amb l’aprovació de l’Avanç de 2016. La posterior entrada en vigor de la Llei d’urbanisme de les Illes Balears, en 2017, ha implicat adaptar els treballs ja redactats a les noves disposicions legals. La revisió del Pla de 1994 era del tot necessària, atès el temps transcorregut, les modificacions del marc legal i normatiu, i les transformacions que s’han succeït en el territori insular i municipal.

​

L’any 1994 es va aprovar definitivament pel Consell Insular el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) d’Alaior. Més tard, l’any 2009 es va iniciar la seva revisió i es va redactar un nou Pla, posteriorment anul.lat per sentència judicial. Reiniciada la revisió, l’Avanç de Pla es va aprovar en 2016. Atesa la data del planejament general vigent, amb més de 25 anys de vigència, i en vista de les importants modificacions del marc legal i territorial, així com els canvis en la estructura social, econòmica i urbana que s’han operat en el municipi des d’aquella data, l’Ajuntament va resoldre activar novament la revisió i redactar un nou instrument d’ordenació urbanística integral municipal, que ara es defineix com un Pla General (PG), complementat amb un Pla d’Ordenació Detallada (POD), adequat a les actuals perspectives i possibilitats de millora urbana i territorial del municipi d’Alaior.

​

S’han iniciat ja les tasques d’actualització dels treballs anteriors i s’han realitzat els estudis, necessaris per a iniciar la revisió i posar al dia el planejament urbanístic actualment vigent. S’obre així un nou escenari de reflexió sobre el model de ciutat pel qual aposta Alaior.

​

El PG és l’instrument que fixa els objectius, les regulacions urbanístiques i les prioritats en les actuacions de transformació i millora dels nucli urbans i les zones turístiques, així com del sòl rústic municipal.

​

El PG inaugura un procés que precisa de la participació del conjunt de les entitats i de la població. Aquest procés de participació ciutadana s’inicia amb la presentació dels treballs realitzat i la publicació de la web.

​

L’objectiu bàsic del PG és garantir el desenvolupament urbanístic sostenible d’Alaior mitjançant els programes, regulacions i normatives que han de conduir les futures transformacions per la millora urbana i territorial.

​

A la seva vegada el Pla d'Ordenació Detallada (POD) concreta les anteriors determinacions a nivell de detall per a cada nucli urbà i pel conjunt del territori municipal 

Un creixement urbà de qualitat

​

El PG classifica el territori municipal en sòl urbà, sòl urbanitzable (creixements futurs) i sòl rústic (amb diferents graus de protecció). El nou PG regularà els usos i les activitats possibles en cada cas i posarà especial atenció al consum racional del sòl en tant que bé natural escàs i no renovable. Aquesta classificació apareix detallada en el POD.

 

Un desenvolupament social i econòmic equilibrat

​

La ordenació urbana i territorial que proposen el PG i el POD cerca millorar les condicions per atendre a les necessitats socioeconòmiques: infraestructures generals, mobilitat urbana i territorial, xarxes de serveis urbanístics, equipaments comunitaris, espais públics i oferta d’habitatges assequibles.  

 

La protecció ambiental

​

El PG i el POD inclouen els estudis ambientals necessaris per a garantir la  conservació del medi ambient, i que fan referència al foment de la mobilitat sostenible, la previsió de parcs i jardins i la protecció del medi natural, entre d'altres aspectes.

 

La protecció del patrimoni històric

​

El POD inclou els Catàlegs i regulacions normatives destinades a l’adequada protecció dels béns arquitectònics i urbanístics, el patrimoni arqueològic i el patrimoni etnològic.

bottom of page